BLOGGER TEMPLATES AND YouTube Backgrounds »

Monday, December 20, 2010

Dinner: Black&Red Nite

 



 

Last nite is wonderful nite that ever i've been attend...Especially bila bersama org tersyg...My company annual dinner berlangsung di SACC, Shah Alam..Malam yang ckup gilang gemilang...Tersaat yang indah ada live band yang dinyanyikan oleh my office mate ANOR dan ada juga pertandingan nyanyian yg di menangi oleh Watiey..Semuanya hebat belaka..MC yang riuh rendah and funny..Memang enjoy gila....The most memoriest in my life when shea dinobalkan sebagai Ms Allied Hori...Unexpected gila...For me im not really deserved to get it..Sbb ramai yang lagi menarik dan cantik malam tu..Tapi apa pun thank a lot for voting me...

Monday, December 6, 2010

I coming back~~~~~

Adoi ...habis berhabuk my bloggy...Lama tidak menatap si bloggy yang lama merindui shea...Bukan jemu tapi teman baik shea lappy msuk ICU sbb mengalami kerosakkan yang kritikal...Lepas je lappy keluar ICU shea plak bz menatap kerja harian yang tak pernh habis hari demi hari...Plus..my klik 2 org resgn serentak mau tak menggelupur den wat koje...Kena plak time close a/c..Quite stress but its my responsibilty to do that rite...Pnt sgt asyik blik malam hampir seminggu badan pon da out of services...adoiiiii..tapi entry ni bukan nak cerita pasal kje je k boring je asyik cerita kje kje kje...Btol2 rindu bangat sama kamu bloggy...Yesterday my cousin kawin cousin lelaki la...Tengah syok2 jadi tukang bg bunga telur tiba2 my cousin satu lagi pggl i..Ingtkan kenapa tapi shea kena jadi pengapit terjun..Selalu sgt u all dgr bidan terjun tapi kali ni pengapit terjun..Byangkan dgn muka shea yang agak sengal dan selebeh time tu trpksa gantikan pengapit yg xdpt dtg pergghhhhh malu tahap gabai...Malu bukan sbb tak biasa sbb sebelum ni pon da byk kali shea jd pengapit tp ini malu sebb selekeh gila shea dat time..Tapi dgn muka selamba dan muka tebal shea wat bodo je..Dalam hati kata lantak la apa org nak kata...Ni bukan nak cerita hal shea jd pengapit tp nak cerita yg pengantin perempuan ni kerek gila..Ada ke dia tya shea "Pengapit ke?" adoiiii mestilah da terang2 shea pegang payung dgn kipas sudah semestinya aku lah pengapit mu okey....Pas2 disuruhnya shea tgk kain dia la apa la..Sikit2 soh lap peluh tapi xde pon peluh tapi apa mau buat da mmg tugas pengapit so shea pon wat je la dengan hati yang ikhls..But say la sory ke thanks ke sbb da save dia punya agenda...Ht msih panas tapi bila lepaking dgn dia time makan beradab suddenly hatiku menjadi sejuk sbb dia mula bertegur walaupun nadanya kerek..Dan lastly she say thanks to me when i leave her...Ur welcome okey......Selamat sudah sepupu sepupu ku kawin...Hmmmm bila plak ye turn kakak shea??????

Thursday, November 18, 2010

1st Entry of November

Hmmm..ni 1st entry utk bulan November...Lately ni shea mati idea la nak postkan entry bwu tunggu nak kuburkan je idea tu...Lagipon shea ngah dilanda taufan dan badai bulan November ni sampai my bloggy ni pon dah berhabuk coz shea lupa nak vacumm but its doesnt mean shea lupakan dia sebagai peneman suka duka shea..Entry bukan nak cerita nape shea disapear from here tapi shea nak cerita story gembira dalam shea...dah lama shea nantikannya dan dah 2x shea mencuba dan ini yang shea dapat pada tanggal 15hb November 2010 Jam 11:50am...Shea terlihat 1 entry yang menyatakan bahawasanya:

Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikut program di UiTM:

Program: AC110-(F-Flexible Learning Program)
                Diploma Perakaunan

Kemasukkan Disember 2010.

Ya Allah rasa nak jerit 1 pejabat woooo....Walaupun shea nervous dan takut tapi shea tetap akan berjuang sampai habis..Pahit getir shea ketika aply permohonan ni menjadi api pembakar semangat shea bukan pembakar diri shea nanti rentung lak hehehehe... Tanggal 12hb Dec 2010 Jam 8:30am shea akan mendaftar menjadi askar UITM...Shea janji akan berusaha hingga berjaya...Semoga doa kalian mengiringi tiap langkah perjalanan shea disana nanti....

Friday, October 29, 2010

My Mom Birthday

Semalam ialah birthday my mom..1st seumur hdup shea, shea celebrate and wish to my mom.....Mesti pelikkan what kind of son...Sebelum ni i never care bout my family as well...Shea cuma dengan diri shea tapi time shea happy dgn dunia shea...Shea tak kisah birthday my sis ke my mom ke lantak..Tapi bila shea dah brudah exspecially wearing tdung and my behaviour pon dah changes shea nak wat kelainan jadi shea decide to celebrate my mom birthday semalam untuk tebus segalanya sebelum ni. Tapi shea tahu semua tu xkan mmpu ditebus kembali(sekurangnya shea mencuba kan??)...Seronok sgt sampai my sis tanya shea nape suddenly nk celebrate sebelum ni xde pon shea just jwb saje nk buat kelainan..Bukan apa shea takut tak sempat nak rasai semua ni..Hubungan dgn my mom semakin baik tidak seperti sebelum ni...Btw its was my mom birthday yang ke-54...27th Oct 1956 i will never forget this date i promise.....1st shea rasa hepi sgt shea rasa apa yg ada semakin sempurna...Kegembiraan dah ada kebaikan pon dah ada dalam keluarga shea..Andai shea pergi shea tetap rasa puas.....Eh...xmo lah sedih-sedih...Look at down shea upload gambar simple birthday party my mom last nite and few family picture...........


Lastly just want to wish again HAPPY BIRTHDAY MOM...Luv u so much and sorry for everything i have done before this......

Wednesday, October 27, 2010

Bagai Saling Mengenali....

Sepertimana yang korang tahu shea da siapkan satu cerpen mengenai adik Alanna Qish beberapa hari lepas...Tapi shea bukan nak cerita pasal cerpen tu tapi shea nak cerita pasal sebuah mimpi..Ahad lepas selepas shea selesai upload cerpen tu kat my bloggy moggy shea terus tutup my lappy mappy and terus beradu. Tatkala shea enak dibuai tidur hadir seorang bidadari kecil menghampiri shea. Lalu pabila bidadari itu makin hampir shea makin mengenali seraut wajah comel yang pernah shea lihat...Akhirnya segalanya terjawab bila wajah itu benar-benar dihadapan shea. Ya Allah...bagai tidak percaya..Bidadari kecil itu adalah adik Alanna Qish. Shea tak tahu nak cakap apa. Lalu dia tenung wajah shea sambil tersenyum lalu shea sentuh pipinya mulus gebu tu (ouchhh geram sgt tgk dia) kami saling tenung bagai saling mengenali walaupun shea tidak pernah mengenalinya. Adik Alanna memegang shea berjalan bersamanya lalu genggaman itu semakin longgar dab terlepas dr tangan shea. Shea cuba gapai kerana kak.shea msih belum mengenalimu wahai adik Alanna Qish. Mungkin belum sampai masanya kita terus bermain. Insyaallah sampai masanya kita mampu bermain bersama. Sejak cerpen tu siap shea sekali pon tak pernah baca bukan tak sudi tapi shea takde kekuatan nak baca semua tu. Masa shea menulis shea menulis ikut hati tanpa shea membacanya. Adik Alanna...kak.shea doa agar adik tenang disana dan dicucuri rahmat oleh Allah SWT.............Kepada mummy Alanna Qish teruskan ketabahan dan kekuatanmu menempuh masa hidupmu Insyaallah orang yang tabah akan disayangi Allah.......


Sunday, October 24, 2010

Cerpen: Alanna Qish


Kesejukkan malam mengigit tubuh Mira. “Alanna Qish jangan tinggal mummy sayang.” Laung Mira. Mira tersentap dari mimpi lalu Mira menangis teresak. Syafiq terjaga dari pembaringan lalu dipeluk isterinya, dia sedar isterinya msih merindui bidadari mereka Alanna Qish. Mira masih erat dipelukkan suami tercinta sambil mengimbau di saat bidadari kecil itu muncul…….

“Salam abang bila abang nak balik ni Mira ada sesuatu nak beritahu abang” bicara Mira ketika menelefon suami. “Abang balik lewat sikit Mira but I’ll try to back home early ok sayang? Ok I've got to go...love u.” Syafiq mematikan panggilan. “Love u too abang” hanya itu yang mampu Mira ucap. Isyh mana la anak teruna aku ni Syafil Nadime. “Syafil sayang” Mira melaung nama anak lelakinya yang berusia dua tahun sambil mengusap perutnya sesungguhnya Mira tidak sabar ingin memberitahu suaminya yang dia dah mengandung 3 bulan tanpa dia sedari kerana dia tidak mengalami alahan seperti dia mengandungkan Syafil. Teringat saat Doktor Siti memberitahu berita gembira itu.

“Tahniah Puan Mira, awak mengandung 3 bulan.” Bicara Doktor Siti. Disaat itu Miramengalirkan air mata kesyukuran kerna hadirnya janin itu di rahimnya. “Mummy” Syafil muncul dengan mainannya. Tersentak Mira. “Eh anak mummy dah datang ye. Mari sini mummy riba Syafil” balas Mira sambil mengangkat anaknya di riba. “Syafil sayang…Syafil suka adik tak?” Mira bertanya pada Syafil walaupun dia tahu Syafil masih belum mampu petah berkata. “Cuka” Syafil menjawab sambil merenung wajah mummynya. Mira mengusap dahi anaknya lalu dikucup. Mira melepaskan Syafil bermain dengan leka. Mira terus ke dapur meneruskan kerja di dapur. Dia ingin membuat hidangan istimewa buat mereka sekeluarga sempena menyambut berita gembira.

“Assalamualaikum” seorang lelaki memberi salam di muka pintu. Tergesa gesa Mira mencapai kain tudung lalu dibuka pintu lalu dia tersenyum melihat wajah suami tercinta muncul dihadapan pintu. “Waalaikummusalam” lalu Mira mencapai briefcase suaminya. “Abang mandi dulu kemudian kita makan sama Syafil dah tunggu kat meja makan” bicara Mira. Syafiq hanya mengangguk sambil mengucup ubun-ubun Mira. Lantas dengan pantas Syafiq menaiki tangga. Mira terus dapur menyediakan persiapan makan malam sempat dia menjeling anaknya Syafil yang setia menanti di meja makan. Setengah jam kemudian Syafiq turun lalu diciumnya pipi anaknya Syafil. Syafil mengesat pipinya sambil tersenyum Syafiq hanya tergelak kecil melihat anak lelakinya mengesat pipi. “Mummy, daddy dgn Syafil lapar ni” laung Syafiq sambil mengenyit mata pada anaknya Syafil memang Syafiq sengaja buat begitu mahu mengusik katanya. “Ok mummy datang.” Mira membalas. Mira menceduk nasi ke dalam pinggan Syafiq dan Syafil dengan cermat. “Hmmm…tadi Mira kata ada something nak bagi tahu apa dia?” soal Syafiq. Mira berdiam diri sambil tunduk melihat pinggan nasi. Mira tak tahu nak mulakan macam mana. “La ditenung pinggan tu buat apa pecah nanti kalau ditenung lama-lama nanti.” Seloroh Syafiq mengusik isterinya sambil menjeling anaknya yang sedang kusyuk menggigit ayam goreng.






“Abang ni ke situ pulak” balas Mira. “Abang, Mira sebenarnya nak beritahu abang yang Mira pregnant.” Lega Mira bila dia berjaya meluahkan segalanya. Syafiq berhenti menyuap nasi di mulutnya. “Apa Mira kata? Mirapregnant? Alhamdulillah.” Balas Syafiq sambil membasuh tangannya lalu megenggam tangan isterinya. “ Thanks sayang beri abang hadiah yang istimewa ni. Mira adalah superwife buat abang, supermummy buat Syafil dan bayi yang Mira kandungkan ni. Dah berapa bulan?” bicara Syafiq. “Tiga” balas Mira. Akhirnya malam pertama kehadiran bayi itu disambut dengan kesyukuran dan senyum tiga beranak itu.

“Morning daddy” Mira menyapa suaminya yang baru turun dari tingkat atas sambil menghidangkan breakfast buat suami dan anaknya. Syafil masih leka memasukkan mainannya dalam beg pakaian. “Mira kerja ke hari ni?” Syafiq bertanya pada isterinya yang sedang leka menyediakan breakfast mereka pagi tu. Syafiq gagum dengan isterinya walaupun isterinya bekerja namun tanggungjawab sebagai ibu dan isteri tak pernah dia lupakan. “Ye la bang.” Jawab Mira. “From now abang hantar dan ambil Mira dari tempat kerja ye.” Bicara Syafiq. “Eh tak menyusahkan ker? Kalau abang sudi Mira on je.” Balas Mira sambil ketawa. “Tak menyusahkan sayang.” Balas Syafiq. Mereka bertiga makan bersama pagi itu dengan penuh kegembiraan. “Syafil cepat sayang nanti lambat mummy dengan daddy.” Laung Syafiq memanggil Syafil yang terkial-kial memakai kasutnya. Sengaja mereka berdua biar Syafil menguruskan diri sendiri agar dia lebih berdikari nanti. Terkedek-kedek Syafil berlari kearah kenderaan milik daddynya. Syafil menaiki kereta sambil tersengih pada daddynya. Akhirnya mereka bertiga bertolak le nursery Syafil yang berhampiran dengan rumah.

“Morning everybody.” Sapa Mira pada teman sepejabatnya ketika baru menjengah diri di muka pintu. Ceria wajah Mira pagi ini menimbulkan kepelikkan teman sepejabatnya. “Aik Puan Mira ceria Nampak apa story ni.” Tegur Liza pada temannya. “Liza, I got good new taw.” Balas Mira. Tak sabar rasanya dia nak beritahu teman baiknya Liza. “Aku pregnant la.” Sambung Mira. “What? Congratulation Mira.” Balas Liza sambil memeluk tubuh Mira. Mira tersenyum sambil membalas pelukan temannya. Hari ini Mira lalui dengan penuh keceriaan. “Mira jom lunch aku belanja.” Pelawa Liza kepada Mira. “Betul jom.” Balas Mira sambil mengemas kertas-kertas yang beselerak di atas meja. Mereka berdua berjalan keluar dari pejabat untuk mengisi kekosongan di dalam perut. “Eh Mira baby kau dah berapa bulan. Aku tengok kau takde alahan apa-apa pon maintain je tak macam kau mengandungkan Syafil dulu.” Soal Liza pabila mereka sampai di kedai makan. “Dah 3 bulan, Liza. Aku pon tak tahu la maybe baby ni kesian kot tengok mummy dia sakit-sakit.” Jawab Mira dengan selamba diselangi ketawa kecil sambil mengusap perutnya yang kecil tu. Liza hanya tergelak kecil melihat temannya yang selamba je bagi jawapan. Mereka menjamu selera dengan penuh selera lebih-lebih lagi Mira maklumlah berbadan dua.







“Anak daddy sihat” soal Syafiq sambil mendekat mukanya pada perut Mira yang semakin besar. “Sekejap je kan bang Mira dah mengandung 7 bulan tunggu masa je.” Bicara Mira. “Ye la sayang tak sabar rasanya menunggu bidadari ni muncul memecahkan suasana dalam rumah ni.” Balas Syafiq. “Abang, memandangkan baby ni girl Mira nak letak nama Alanna Qish.” Bicara Mira. “Hmmm..Alanna Qish sedap nama tu abang setuju sayang.” Balas Syafiq. Akhirnya kedua mereka terlelap sambil menunggu hari kehadiran bidadari Alanna Qish.

“En Zaidi, saya rasa saya nak cuti dua bulan tanpa gaji. Saya tak berapa larat dah sekarang ni.” Soal Mira pada bosnya Zaidi tatkala dia menghantar dokumen yang bos dia inginkan. Bak kata pepatah menyelam sambil minum air. Mira teringat akan cadangan suaminya ketika Mira kelihatan begitu penat tiap kali pulang dari kerja. Tak sampai hati Syafiq melihat keadaan isterinya. “Hmm…baiklah Mira bila awak nak start cuti?” balas En Zaidi. Sesungguhnya dia tetap akan beri cuti pada Mira kerana Mira adalah staff terbaik di pejabatnya dan seorang staff yang berwibawa. Jarang sekali kerjanya tergendala walaupun sepanjang mana pon cuti Mira akan ambil. Tersentak Mira terdengar suara bosnya. Isyhh aku ni berangan pulak nanti tiba-tiba En Zaidi tak nak bagi cuti baru tahu. “Next week En Zaidi. Nanti saya siapkan kesemua kerja saya dan saya akan berikan pada Liza.” Mira membuka mulut setelah beberapa minit En Zaidi menunggu jawapan darinya. “Baiklah.” Balas En Zaidi. Mira keluar dari bilik bosnya menuju ke mejanya sambil menunjukkan sign ok pada Liza. Liza membalas dengan senyuman. “Liza, nanti aku handover semua kerja aku kat kau okey.” Bicara Mira. “Okey no problem tapi bila kau dah habis bercuti bersalin kau kena belanja aku tiga hari berturut-turut okey.” Balas Liza serentak gelak tawa mereka kedengaran. Mira mengangguk tanda setuju. Mereka meneruskan kerja mereka seperti biasa. Mira semakin tidak sabar menunggu kehadiran bidadarinya. Terasa begitu lambat bumi berputar pada orbitnya. Hari demi hari Mira menanti dengan penuh kesabaran. Teringat ketika dia bersama suaminya membeli pakaian bayi mereka kebanyakkan pakaian dipilih oleh Syafil kalau mereka tak nak ambil merengek la hero mereka tu kat kedai pakaian. Mira tersenyum sendirian. Syafil Nadime…kelak jagalah adikmu Alanna Qish sebaiknya seperti mummy dan daddy menjagamu. Alanna Qish adalah tanggungjawabmu wahai anakku Syafil Nadime. “Hey berangan ker mak cik.” Tegur Liza pabila dia melihat wajah rakannya tersenyum sendirian. Tersentak Mira sambil menjeling rakannya. Mira meneruskan kerjanya tidak menghiraukan teguran rakannya. Sekali sekala terasa pergerakan bidadarinya bergerak-gerak menukar posisi. Mira mengusap perutnya sebagai tanda sayangnya pada Alanna Qish. Dalam diam Mira bermonolog sendirian. Alanna Qish….jadilah anak yang soleh suatu hari nanti moga kehadiranmu sayang menambahkan lagi seri dalam syurga kita nanti. Sesungguhnya mummy,daddy dan abang Syafil tak sabar ingin menyambut kehadiran mu sayang. Mira terus melayan khayalannya sambil meneruskan kerjanya yang hampir siap. Masa untuk Mira mula bercuti juga hampir tiba jadi Mira terpaksa berkerja keras menyiapkan kesemua kerjanya agar tidak menyusahkan rakannya kelak.








Hari di tunggu semakin tiba. Makin hari Mira makin resah berbaur gembira. Lagi sebulan kehadiran bidadarinya akan tiba. Mira menghitung hari bila sampai harinya. Teringat Mira akan suaminya. Selama Mira mengandung sebarang kerja pon tak diizinkan Mira buat kerja rumah. Teringat ketika Mira cuba mengemas ruang tamunya.“ Isyh sayang ni biar abang yang buat sayang duduk je. Sayang kan dah sarat.” Bicara Syafiq tatkala melihat Mira mula mengemas. Mira tersenyum sendirian. Seperti permaisuri.

“Sayang.” Sapa Syafiq. “Tersenyum sendiri teringat siapa?” Tanya Syafiq pada isterinya ketika dia melihat isterinya tersenyum sendirian. “Takde pape saja teringatkan Syafil tu.” Balas Mira. “Kenapa dengan Syafil?” soal Syafiq sambil memikirkan apa yang tak kena dengan anak terunanya. “Takdelah Syafil ni dia tanya bila adik nak keluar. Kenapa adik duduk lama-lama dalam perut mummy.” Balas Mira sambil ketawa. “Habis mummy kata apa?”  Syafiq bertanya.
“Mummy katalah sabar la. Nanti adik keluar.” Balas Mira. Kedua mereka ketawa. Tiba-tiba Syafil datang meluru kea rah mereka lantas dipeluknya perut mummy yang sarat tu lalu di cuim perut mummy. “ Syafil buat apa ni sayang?” soal Mira yang agak terkejut dengan perbuatan Syafil. “Abang kiss adik.” Balas Syafil. Mereka tersenyum sesungguhnya Syafil amat menyayangi adiknya. Sejak Syafil dapat tahu Syafil aka nada adik Syafil mula bahasakan dirinya abang. Walaupun dia kecil namun dia cukup pintar. Pasti suatu hari nanti Syafil mampu menjaga adiknya.

Sembilan bulan berlalu…Mira hanya menunggu hari. Mira dimasukkan awal ke hospital kerana Syafiq risau akan keadaan isterinya. Syafiq setia menanti di kamar hospital menemani isterinya. Syafil pula dihantarkan ke rumah opahnya. Tiba-tiba Syafiq terasa genggan tangan isterinya semakin kuat. “Nape M ira?” soal Syafiq. “Abang panggil doktor baby nak keluar dah ni.” Jerit Mira menahan sakit. Syafiq terpandang air ketuban isterinya membasah katil. Dengan segere Syafiq memanggil doctor. Mira dibawa masuk ke labour room. Syafiq tidak putus berdoa agar anak dan isterinya selamat. Syafiq menunggu dengan penuh kesabaran. Tiba-tiba keluar dari labour room lalu tersenyum sambil menepuk bahu Syafiq. Setelah dua jam menanti dengan penuh kerisauan akhirnya segalanya terurai. Mira melahirkan seorang bayi perempuan yang sanagt comel. Lalu  Syafiq mengangkat bayi itu diazankan di telinga kanan bayi itu. Syafiq meletakkan bayi itu di dada Mira. Mira menyambut dengan penuh senyuman. Kun Fayakun...pada 24hb Ogos 2009, lahirlah seorang umat islam yg suci ke bumi Allah ini. Mira mengucup berulang kali Alanna Qish. Sesungguhnya kehadiranmu Alanna Qish memberi 1001 cahaya. Kehadiran mu hadir melalui Allah Subhanawataala.... Alanna adalah benih kasih sayang yang telah aku semai di dalam tubuhku selama 9 bulan tanpa pernah aku merasa payah atau jerih.
Alanna Qish……










Bagai mimpi ngeri menjelma. Mira terduduk sambil menangis tersedu bagai tidak percaya apa yang di katakana doctor ketika mereka dipanggil masuk ke bilik doctor. “Puan Mira, Encik Syafiq, Alanna mengalami komplikasi yang dipanggil ‘Gaucher disease’.” Terang doctor setelah mendapat tahu berita itu. Mira hanya mampu terdiam. “‘Gaucher disease’? Penyakit apa  tu doktor?” soal Syafiq sesungguhnya dia kurang faham tentang penyakit itu. “‘Gaucher disease’ adalah di anatara penyakit metablik yag jarang dikesan tetapi mampu menggangu kualiti kehidupan dan tumbesaran individu itu. Statistik menunjukkan hanya 6,000 orang di dunia sehingga kini didiagnos menghidap penyakit ini dengan nisbah 1:50,000 orang. Di Malaysia pula, nisbahnya adalah satu dalam sejuta orang. . Punca utama masalah ini adalah kekurangan sejenis enzim iaitu ‘Glucocerebrosidase’ yang bakal menganggu fungsi beberapa organ utama.”terang doktor pada mereka. “Individu dengan gejala ‘Gaucher’ akan mudah berasa letih dan akan mengalami pembesaran atau bengkak pada perut dan hati, kerapuhan pada tulang yang juga adakalanya membawa pada pendarahan” sambung doktor.

Mira menangis tatkala merenung kelihatan tidak bermaya sungguh sebak hati Mira. Alanna Qish kamulah seorang anak yang tabah hadapi perjalanan hidupmu. “Mira.” Sapa Syafiq. “Banyakkan bersabar. Insyaallah Alanna akan okey. She too strong like u sayang.” Pujuk Syafiq. “Abang, Mira sedih sangat tengok keadaan Alanna. Mira tak tahu nak buat apa lagi.” Bicara Mira dalam tangis. Doktor masuk ke dalam bilik Mira. “Puan Mira kamu boleh balik bersama bayi awak hari ini.” Beritahu doktor. “Mira, abang kemas pakaian ye.” Bicara Syafiq. Mira membantu serba sedikit suaminya. Mira cuba tabahkan diri untuk berhadapan semua ini. Mira percaya ini dugaan dari Allah SWT buat mereka sekeluarga.

Mereka tiba di perkarangan rumah terlihat Syafil dan ibu Mira menanti di depan pintu menyambut kepulang bidadari Alanna Qish. Mira masuk dan meletakkan Alanna di tilamnya. Syafil merenung adiknya penuh makna lalu diusap dan dikucup ubun adiknya. Mira menanging lalu berkata “Adik sakit sayang.” Syafil hanya merenung adiknya tanpa sepatah kata. Hari berlalu dengan pantas tanpa Mira sedari. Tahun 2010 menjelang tiba. Kehadirana Alanna juga banyak mengajar Mira penuh kesabaran dan kekuatan. Selepas Mira bersalin, Mira mengambil keputusan melepaskan jawatannya kerana Mira mahu fokus pada Alanna. “Alanna sayang jom mandi.” Biacara Mira sambil mengangkat Alanna. “Alanna bidadari mummy banyak ajar mummy erti sabar,kuat.kasih sayang.” Mira berbicara dengan Alanna. Alanna merenung mummynya seolah memahami. “Mummy sayang Alanna.” Sambung Mira. Hari ni Alanna terpaksa MRI brain scan. Mummy dgn daddy gementar dan takut melihat Alanna namun Alanna terlalu tenang hingga mampu tersenyum pada kami. Ya Allah…Alanna sungguh tabah kamu hadapi dugaan hidupmu.









Hari ini 9hb Mac 2010... pukul 9.30pg.. buat pertama kalinya daddy , mummy membawa Alanna ke HSB untuk menjalani fisioterapi...Tujuan fisoterapi ni adalah untuk Alanna belajar berdikari, mampu berdiri dengan kaki sendiri. Alanna menangis namun Alanna tetap kuat menjalani fisioterapi ini. “Alanna kuat sayang.” Sorak Syafiq ketika melihat Alanna. Mira hanya mampu tersenyum melihat Alanna. Teringat ketika suaminya bertanya pada Mira kenapa Alanna Qish dipilih lalu Mira berkata “ Alanna bermaksud kami melunakkan manakala Qish bermaksud dalam keadaan baik.” “Hmmm bijak isteri abang memilih nama sepadan sangat.” Syafiq memuji isterinya. “Memang sepadan bang, moga kehidupannya dalam keadaan baik.” Balas Mira. “Mira” panggil Syafiq pabila melihat Mira termenung jauh. Tersentak Mira tatkala namanya dipanggil. “Mira ok? Apa yang dimenungkan tu?” sambung Syafiq. “Takde pape bang.” Balas Mira sambil tersenyum lalu Mira bangun menghampiri Alanna. “Puan Mira, setiap bulan Puan kena bawa Alanna menjalani terapi agar segala otot Alanna dapat berfungsi dengan kuat.” Terang doktor Munirah pada Mira ketika mereka mahu berangkat pulang. “Baiklah doktor terima kasih.” Balas Mira sambil memesuki perut kereta.

Pagi ni jenuh Mira menjerit satu rumah menyuruh Safil mandi sampai la kena kata “Cepat mandi barney suruh mandi.” Barulah Syafil pergi mandi. Alanna pula Mira mandikan dengan air pandan agar klembut sedikit otot Alanna. Teringat ketika dia berjumpa dengan Kak Ima. “Mira cuba mandikan dengan air pandan bagi lebut otot Alanna.” Bicara Kak Ima. “Baiklah kak.” Balas Mira. Selesai je mandi Cik Alanna dipakaikan pampers dan disarungkan baju rompers kesukaan Mira. Tak lupa juga bedak buat Alanna dan Syafil. “Dah settle semua Mira?” soal Syafiq yang kelihatannya sudah siap. “Sudah. Jom” balas Mira sambil mendukung Alanna. Kami bertiga bergerak ke Hospital Sungai Buloh kerana hari ni ahri kedua fisioterapi Alanna. Setiba di hospital, Syafoq mendaftar di kaunter kemudian kami di bawa masuk gym. “Alooo..comeynyer Alanna hari.” Sapa doktor Munirah. “Like mom like daughter  la doc.” Mira berseloroh. Mereka ketawa tak ketinggalan juga Alanna yang sibuk juga nak ketawa. “Comes Alanna we start it.” Bicara doktor Munirah sambil mendukung Alanna. Mira mengambil tempat duduk berdekatan dengan Alanna. “Mira, Syafiq..Your Alanna ada improvement. She can roled over and stopped.” Bicara doktor Munirah. Alanna juga mampu  mengangkat leher melihat keindahan gym selama 3 minit. “Very good head control.” Laung doktor Munirah. “Good job Alanna.”  Bicara Mira sambil mengucup kening Alanna. “Alanna memang kuat semangat sayang.” Sambung pula Syafiq sambil memegang bahu Mira. Syafil pula menepuk tangan meraikan kejayaan Alanna. Tiba-tiba Alanna merengek menangis. Nampaknya bidadari kecil ni dah penat berusaha campu lapar dan ngantuk. “Okey Alanna, sampai disini sahaja terapi kita. Jumpa next time okey Alanna.” Bicara doktor sambil menyerahkan  Alanna pada Mira. Alanna hanya tersenyum sebagai  tanda terima kasih kepada doktor Munirah. “Terima kasih, doktor.” Balas Mira sambil mencapai Alanna. Mereka berlalu pergi.









6hb April 2010 adalah temujanji Alanna dan yang paling penting keputusan ujian MRI Brain Alanna yang dijalankan tempoh hari. Keputusan MRI adalah sesuatu yang mengejutkan..dan Mira juga tidak pernah terfikir akan berlaku sesuatu keajaiban.Walaupun setiap hari Mira berdoa agar Allah menunjukkan kekusaaNYA. NORMAL.Mengejutkan bukan?? MRI Brain Alanna was officially normal.Brain Alanna sama mcm brain mummy dia...pluss all the blood test was also NORMAL yang lainnya masih pending… “Mira, Alanna perlu dimasukkan ke dalam wad Pediatrik.” Terang doktor. “But why doctor?” soal Mira. “Dear, anak u sangat kurus..underweight..& she's having dis poor sucking thing. Trust me if she is admitted..everything will be better..we'll give her a rest tube
feeding...ok?” terang doktor. “By the way berat badan Alanna pon merosot it was 4.8kg @ 7 month, Mira. Tambahan lagi batuk Alanna yang menyebabkan sesak nafas dan muka menjadi biru.” Sambung doktor. Pada mulanya Syafiq dan Mira enggan namun selepas diterang keburukannya jika Alanna menyusu menggunakan botol, akhirnya mereka pasrah. “Sabar sayang.” Hanya itu yang mampu meniti di bibir Syafiq sambil mengusap bahu Mira. Petang 6/4/2010, kami pun membawa Alanna check in ward 8c, Pediatric Unit of Hospital Sungai Buloh.  Maafkan mummy Alanna…..

Agak terkejut baru 3 hari Alanna di sini, Alanna dimasukkan ke dalam ICU, HKL kerana keadaan Alanna lemah dan kritikal. “Ya Allah please save my son.” Doa Mira. Selepas beberapa hari keadaan Alanna kembali normal. Mira setia menemani Alanna lebih menggembirakan bila doktor kata “Susu Alanna sudah dinaikkan kepada 60ml - 3hourly.” Tatkala ini Mira rasa gembira anak yang dikandungkan 9 bulan ditatang selama 7.7 bulan akhirnya kembali ceria. “Syukur Alahamdulillah.” Hanya ini yang mampu Mira katakana. Syafil pabila bangun dari tidur, Alanna yang akan Syafil cari baru lah mummy dan daddy. Sepanjang Alanna di wad, Syafil sering kali bertanya pada daddynya bila adik nak balik mungkin Syafil rindu pada Alanna.
“Alanna anak yang 'adventure'.Kerana Alanna lah mummy dapat rasa naik Ambulance. Kerana Alanna lah mummy dapat kesini-sana.Terima kasih Alanna.Mummy tidak pernah menyesal melahirkan Alanna.Semakin lama semakin menebal rasa sayang mummy kepada Alanna.
Syukur Alanna diutuskan kepada mummy dan tidak kepada ibu lain...kerana mungkin hanya mummy sahaja yang dapat memberikan kasih sayang yang terbaik buat Alanna.” Mira bermonolog sendirian.

Hari kelima di HKL, 12 malam tadi Alanna diserang sawan lagi.Kecewa sungguh rasa di hati.Tak dapat nak gambarkan perasaan apabila memandang tubuh Alanna yang bagaikan disentak-sentak.Dengan kedua-tangannya digenggam malah kedua belah kakinya turut ditujah-tujah. Lama juga, dalam lebih kurang 15 minit.Selepas diberikan bantuan oksigen Alanna semakin reda..tetapi pernafasannya laju dan tercungap-cungap dan berterusan sehingga ke subuh.Akhirnya Alanna tidur sendiri. “Ya Allah selamatkanlah Alanna.” Doa Mira ketika melihat Alanna tidur dengan nenyak.







Ketika doktor datang melawat. “Puan Mira, Encik Syafiq, saya cadangkan agar kamu berdua membeli sebuah mesin ‘suction’ untuk Alanna untuk mengelakkan Alanna lemas dengan kahak dan air liurnya sendiri.” Terang doktor. Mira terpaksa belajar cara-cara melakukan suction agar mudah Mira melakukannya dirumah. “By the way, Alanna perlu diberi makan dan minum melalui tiub untuk mengelakkan sebarang komplikasi kepada pernafasan Alanna.Ia juga untuk mengelakkan paru-paru Alanna dari terkena sebarang jangkitan.” Terang doktor lagi sebelum berlalu meninggalkan kedua mereka.

Sekali lagi Mira dikejutkan. Alanna dimasukkan ke dalam ICU kerana kesukaran bernafas. “Subhanakka inni ..kuntu minazzolimin...” ucap Mira tatkala melihat Alanna tercungap-cungap. Mira menangis melihat keadaan Alanna yang penuh dengan tiub. Sungguh besar dugaan mu wahai Alanna Qish. Setelah beberapa lama di ICU, Alanna dibawa keluar dan diletakkan semula di wad. Awal pagi tadi Mira lihat Alanna sedang tidur dengan nyenyak sekali.. pasti dia sedang bermimpi bermain dengan para bidadari... rehatlah sayang..

“Abang, sampai bila harus Alanna keluar masuk ICU.” Soal Mira pada suaminya. “Sabar , semua ni dugaan buat kita.” Terang Syafiq. Pagi Jumaat yang indah bersamaan 23hb April 2010, Mira bangun, mandi di HKL dan bergegas untuk berjumpa Alanna di PHDW. Sebaik sahaja masuk dari jauh Mira nampak Alanna baring restless mcm mengantuk sangat...mata kuyu..Tapi macam tak boleh tidur... Mira tahu Alanna baru sahaja dimandikan oleh nurse-nurse yang bertugas pada pagi itu. Lantas Mira mengambil lotion dan minyak Johnson untuk disapukan ke seluruh badan Alanna yang sudah mulai kering dan mengecut kerana berat badanya yang makin susut itu.
Selesai sudah...Mira pun menyelimutkan Alanna, mengucupnya dan meninggalkannya buat seketika untuk sarapan di ward.”Mummy pergi tak lama...dalam half an hour mummy datang balik jenguk adik” bicara Mira pada Alanna. Tapi alangkah terkejutnya Mira bila melihat ramai staffnurse mengerumuni Alanna, terdetik seolah ada perkara yang tidak baik berlaku
tapi Mira nak sedapkan hati “Mungkin diorang tgh suction Alanna dengan chest fisio.” Mira bermonolog sendiri.

“Alanna sesak nafas” beritahu salah seorang nurse yang berada di situ. Mira terduduk di kerusi.
Seolah-olah apa yang berlaku dihadapannya bagai mimpi.
Baru sekejap tadi Alanna ok...Mira lihat salah seorang drpd nurse itu masih memegang tiub suction. Barulah Mira paham mereka sedang buat suction pada Alanna tapi terhenti kerana Alanna dissect. Maafkan mummy meninggal Alanna tadi.

SPO2 Alanna makin lama semakin menurun..Mira puas memberi Alanna semangat namun Alanna lemah dan semakin lemah..Alanna semakin biru dan tercungap-cungap..
Sedih sungguh mengapa nasib Alanna begini...bukan ke baru sebentar tadi dia tidur dengan aman.. “Kalau mummy tahu mummy takkan tinggalkan mu sayang...walaupun buat seketika” Mira bermonolog sendirian. Mira hanya mampu melihat dari jauh dan berdoa agar Alanna selamat.Ya Allah Ya Tuhanku..bilakah semua ini akan berakhir?





“Hari ini Alanna dibenarkan keluar hari.” Beritahu doktor. Mira berasa amat gembira apabila mendengar berita dari doktor. “Betul ke doc.” Balas Mira bagai tidak percaya sambil menggenggam tangan suaminya. “Betul. Alanna menunjukkan tandan-tanda positif  jadi Alanna dibenarkan pulang.” Terang doktor. “Jika Alanna sesak nafas lagi.” Syafiq bertanya pada doktor risau jika Alanna mengalami sesak nafas seperti beberapa hari lepas. “Seperti saya cadangkan, supaya membeli “suction” mesin lagipun Puan Mira dah belajar bagaimana menggunakan mesin tersebut.” Terang doktor. Mereka berdua menangguk.

“Alanna sayang, hari ni Alanna akan pulang. Boleh la Alanna main dengan abang Syafil.” Bicara Mira pada Alanna sambil mengusap Alanna. Mira dan Syafiq bersama-sama mengemas barang Alanna. “Okey dah siap. Mira, ada apa-apa lagi yang tertinggal ker?” Tanya Syafiq pada Mira.Mira hanya menggeleng sambil mendukung anaknya Alanna. “Jom balik.” Bicara Mira sambil berlalu meninggalkan katilnya. Alangkah tidak sabar mereka untuk membawa pulang bidadari mereka untuk menyerikan lagi rumah mereka. Di rumah Syafil menanti adiknya di muka pintu. Tetiba Syafil berlari kearah pagar setelah mendengar bunyi kereta daddynya. “Syafil nak jemput adik ker?” Syafiq bertanya pada Syafil yang tersengih menanti adiknya. Syafil mengangguk seperti burung belatuk. Mira turun bersama Alanna sambil tersenyum. Mereka bertiga mengiringi bidadari kecil masuk ke istana mereka.  Moga bertambah seri isi rumah ini dengan kehadiran Alanna Qish….

Malam itu mereka bermain dengan Alanna. Alanna seolah-olah sihat tanpa penyakit. Alangkah berseri muka Alanna. Alanna mengenggam jari Mira. Menitis air mata Mira melihat genggaman Alanna. Terasa suatu perasaan yang tidak boleh digambarkan. Syafiq mengenggam bahu Mira sambil bertanya “Kenapa sayang. Mira okey ker?” “Mira okey cuma gembira melihat Alanna kembali disisi kita.” Terang Mira. Malam itu mereka bermain hingga Alanna tertidur. “Nanti weekand kita bawa Alanna keluar jalan-jalan okey tak.” Cadang Syafiq. Selama Alanna wujud di bumi Allah SWT sehari pon belum pernah mereka keluar bersama Alanna. Hidup Alanna hanya di hospital sepanjang kelahirannya. “Okey juga. Abang, jom kita tidur.” Balas Mira. Syafiq mengangkat Syafil manakala Mira mengangkat Alanna masuk kedalam bilik tidur mereka. Malam itu mereka berempat tidur bersama. Mira mengusap kepala Alanna kemudian kepala Syafil. Mira rasa gembira teramat sangat. Akhirnya keluarga mereka dapat bersama.  “Mira, kenapa tak tidur lagi?” Syafiq bertanya pada Mira. “Belum rasa mengantuk lagi.” Balas Mira. “Kenapa Mira?” Syafiq bertanya lagi. “Mira gembira ada anak seperti Alanna. Alanna begitu kuat menentang sakitnya. Alanna juga banyak ajar mummy Alanna erti kesabaran, ketabahan dan kekuatan.” Terang Mira. “Abang pon gembira dapat bidadri seperti Alanna dan gembira ada mummy Alanna yang kuat dan tabah.” Balas Syafiq sambil mengucup ubun-ubun Mira. Mereka berbual hingga mereka tertidur sambil memeluk kedua cahaya mata mereka. Malam itu menjadi malam permulaan mereka hidup bersama Alanna. Alanna seoarang anak yang tabah dan kuat. Tanpa Alanna mummy dan daddy tidak akan jadi sekuat ini. Namun Alanna seorang anak yang istimewa yang dianugerah dari Allah SWT buat keluarga mereka. Alanna, mummy.daddy dan abang Syafil sayang sangat pada Alanna Qish……





Sebulan berlalu dengan pantas, Alanna kelihatan semakin sihat. “Abang Syafil buat apa tu” tegur Mira tatkala melihat Syafil leka menulis sesuatu. “ Abang lutis gambar adik,mummy,daddy dan abang.” Balas Syafil sambil menangkat lukisannya. “Cantiknyer abang lukis. Cantik tak Alanna?” balas Mira sambil menunjukkan pada Alanna. Alanna tersenyum sambil ketawa mengepak-ngepak tangannya seolah-olah gembira melihat lukisan abangnya. Mira memeluk Syafil sambil mengembalikan lukisan Syafil. “Abang, lately ni Syafil suka melukis.” Bicara Mira ketika sedang menikmati minum petang. “Yeker? Pandainya Syafil lukis.” Balas Syafiq. Mira menangguk sambil memanggil Syafil.”Syafil” laung Mira. Syafil datang terkedek-kedek. “Syafil ambil lukisan Syafil tunjuk pada daddy.” Suruh Mira pada Syafil. Syafil mengangguk sambil mencium pipi Alanna. Alanna tersenyum. Syafil berlari ke biliknya. Selang beberapa minit Syafil muncul dengan beberapa lukisan di tangannya. Syafil memberikan lukisannya pada daddynya.”Wah…cantiknya abang Syafil lukis. Pandai anak daddy. Nanti besar boleh lah jadi arkitek.” Puji Syafiq sambil mengusap kepala Syafil. Tiba-tiba Alanna menepuk tangan. “Abang, Alanna tepuk tangan lah.” Bicara Mira. “Alanna suka lah tengok lukisan abang Syafil.” Balas Syafiq. Mereka bermain dengan Alanna terasa setiap hari setiap detik hanya milik mereka bertiga. Engkaulah bidadari yang membawa cahaya kepada kami wahai Alanna Qish…….Moga cahaya itu bersinar selamanya…

Namun siapa sangka kebahgian yang baru mereka kecapi di ragut tanpa mereka sedari. Hari ini Sabtu, bersamaan 5 June 2010, Alanna Qish telah kembali ke Rahmatullah....Mira menangis melihat sekujur tubuh kecil dihadapannya. Syafil duduk di sisi mummynya sambil menangis siapa sangka cahaya itu hilang sekelip mata. Syafiq diam tidak terkata. Syafiq cuba menyibukkan diri menguruskan hal pengkebumian Alanna Qish. Syafiq tidak mahu kelihatan sedih dihadapan Mira dan Syafil. Syafiq cuba tabahkan hatinya agar dapat member kekuatan pada Mira dan Syafil. Di tanah pengkebumian Syafil bertanya “ Adik gi mana daddy?” “Adik dah takde sayang. Allah sayang adik jadi Allah ambil adik. Tapi adik tetap di hati kita.” Terang Syafiq pada anaknya sambil meletakkan jari di dada Syafil. Syafil megangguk seolah memahami. Syafiq menggenggam bahu Mira. Mira memandang suaminya sambil membalas genggaman itu. Mira bangun lantas memeluk suaminya. “Abang kenapa Alanna pergi meninggalkan kita. Belum puas kita menjaganya.” Bicara Mira. “Sayang. Ini semua takdir Allah. Kita harus terima qada dan qadar darinya. Allah SWT lebih sayang Alanna Qish. Mira kena kuat kerana Alanna sentiasa ada di sisi kita tanpa kita sedari. Abang percaya Alanna juga mahu mummyna kuat dan tidak sedih akan pemergiannya. Mira mengertikan.” Balas Syafiq sambil membalas pelukakan isterinya. Mira mengangguk memahami. “Alanna Qish…mummy akan sayang Alanna hingga hujung nyawa mummy. Tiada siapa mampu gantikan bidadari mummya yang banyak mengajar mummy erti kehidupan yang sebenar. Sesungguhnya bidadari kecil ini memberi cahaya buat mummy. Alanna Qish…nantikan mummy di pintu syurga. Alanna Qish genggamlah tangan mummy sepertimana Alanna Qish genggam tangan mummy temph hari. Pimpinlah mummy,daddy dan abang Syafil ke pintu syurgamua sayang. Mummy sayang Alanna Qish sepenuh hati.” Mira bermonolog sendirian sambil memandang kubur Alanna Qish. Mereka berlalu pergi tatkala air hujan membasahi bumi seperti bersama-sama menangis melihat permergian biadadari Alanna Qish. Moga Allah SWT mencucuri rahmat buatmu Alannn Qish………………




Sebulan berlalu, Alanna tetap segar dalam ingatan. Tiba-tiba, Syafiq dan Mira tedengar suara Syafil menangis. Mereka bergegas ke bilik Syafil. Mira memegang dahi Syafil. “Syafil demam” bicara Mira. “Jom kita pergi hospital.” Balas Syafiq sambil mendukung Syafil. Mereka segera ke hospital. Ketika di hospital, Syafil merayu cakap jangan sentuh dia. “Abang tak tatit.” Bicara Syafil. “Siapa yang sakit?” Tanya doktor. “Mummy yang sakit.” Balas Syafil. Masa tu Mira tak tahu sama ada nak ketawa atau tidak. Mummy tahu abang tak buat lawak sebab abang cakap sambil menangis. “Puan Mira jangan risau Cuma tonsil Syafil bengkak sebab tu dia demam sampai menggigil.” Beritahu doktor. Mira berasa lega. “Alanna jangan risua ye abang Syafil okey” Mira bermonolig sendirian seolah dia dapat rasa Alana ada disisinya sambil risau akan keadaan abangnya.

Ketika berlalu di hadapan Institut Paediatrik, hati Mira sayu sgt. Kali ni kami lalu tapi tak singgah... tak masuk.. tak jenguk.. tapi bila tengok entrance lobby tu Mira dah terbayang sayup mata Alanna sedang memandang Mira tanpa berkelip. Mira gerak kekanan…5 minit kemudian baru mata Alanna ikut kekanan selepas itu terlihat Alanna sengih... baru jumpa lah tu....

“Rindunya.. mummy rasa macam nak masuk kejap dalam ICU tu... jenguk adik ada tak?? manalah tahu kuasa tuhan tiba-tiba.. mummy ternampak adik terbaring kat katil tu lagi.. Kun fayakun kan??? Diputarnya waktu itu kembali... tapi mustahilkan dik... adik dah tiada...carilah kat mana-mana pun memang takkan jumpa lagi... kalau rindu kat adik ..mummy peluk abang..cium abang tapi abang bukan adik abang tetap abang” Mira bermonolog sendirian.

Khayalan Mira dikejutkan oleh suara Syafiq “ Bye adik” bicara Syafiq sambil melambai kearah Institut Paediatrik tu...Masa tu Mira tidak dapat nak tahan lagi airmata ini akhirnya tumpah jua airamata yang sekian lama ditahan. “Tempat yang meninggalkan seribu kenangan pahit dan manis... Dan antara yang terpaling indah sepanjang hidup mummy didunia ini...walaupun adik dah tiada kenangan hidup... mandi.. basuh kain... makan... tidur... nangis... ketawa... bergaduh dgn doktor dekat bangunan hospital lama tu masih segar dalam ingatan mummy.” Sekali lagi
Mira bermonolog.

Tanpa sedari Mira pun mengangkat tangan melambai tapi Mira tak tahu nak lambai siapa.Masa tu pukul 4 pagi. Lobby kelihatan lengang sunyi tanpa siapa di situ .“Mummy harap adik nampak mummy lambai adik. Tak mengapalah dik biarpun perit,biarpun pedih mummy pendam sahaja kerinduan ini sehingga kita bertemu lagi sayang..Mummy sayang adik sangat... adik tanya DIA... DIA tahu mummy sayang adik banyak mana.... sebab itu lah DIA hantar adik pada mummy... sebab hanya mummy yang mampu sayang adik sebanyak itu” Mira bermonolog dengan harap Alanna Qish mendengar bicara hatinya. Disaat ini setiap permulaan hidup Alanna Qish hingga selamanya Mira abadikan dalam tiap blog yang Mira cipta sejak lahirnya Alanna Qish hinggalah Mira tidak mampu menulis menulis lagi namun. Tiap cerita pahit, manis, kerinduannya akan Mira kongsi didalam blognya mayyonnizz.blogspot.com.

Karya Tya Shea adaptasi dari cerita sebenarnya dari seorang kawan.

P/S: Maaf shea tujukan pada mummy Alanna jika cerita ini tidak sempurna seperti kisahmua. Shea cuba terbaik mungkin dan cuba hayati tiap perasaanmu namun shea masih belum sempurna sepertimu. Shea mencuri tiap masa istirehat shea demi menyiapkan cerpen ini agar ia tetap segar di ingatan shea. Moga cerpen ini shea dapat kongsi tiap rasa mu itu bersama teman yang lain. Terima kasih shea ucapkan buat mummy Alanna kerana sudi beri kebenaran untuk shea menulis cerita ini. Jika tidak sempurna berikan shea tunjuk ajar dan berikan teguran agar kesilapan dan ketidaksempurnaan ini diperbaiki...Salam ikhlas buat shea kepada pembaca. Al-Fatihah buat adik Alanna akan akak shea doakan tiap perjalananmu disana. Salam sayang buat adik Alanna Qish

Wednesday, October 20, 2010

Risau...

Risau sgt...Shea rasa risau tgk keadaan mak shea..Semakin hari semakin kurang sihat. Luka pada kaki pon da teruk shea tgk. Really shea rsau sgt. Plan on friday shea nak bring my mom g klinik. Tak bley tahan tgk mak tanggung sakit. Sedih rasa hati ni. Now mak shea pray sambil duduk. Shea tak taw nak buat macam mana. Shea risau sangat. Shea jaga makan mak agar mak x makan manis. Mak shea ada kencing manis plus darah tinggi. Ya Allah sembuhkanlah penyakit ibuku. Amin....

Monday, October 18, 2010

Bersalahkah Aku??

Bersalahkah shea mencintai seorang lelaki. Kenapa mesti dia lakukan semua ni..Shea rasa sedih sgt insan yang shea anggap sebagai kakak shea keluarga shea akhirnya dia sendiri bakal musnahkan kebahgiaan shea. Shea xtahu apa salah shea pada dia. Dulu shea mencintai abang sepupu dia yang memang worst  gila hingga shea btol2 suffered tapi nape dia xmara??adakah kerana dia ada pertalian darah dgn dia??Kemudian shea jauh terpesong bersama dgn lelaki tua kali ni dia btol2 mara sampai tak bertegur shea tapi ini shea setuju kerana ini utk kebaikan shea. Bila muncul seorang lelaki yang mampu jaga shea kenapa dia menghalang? Kenapa dia sering kata lelaki ini tak baik? Hingga mencari tiap salah shea? Hingga terkeluar kenyataan dalam FB yang buat shea menangis sedu sedan…..
“Org kata aq berlakon tp sdr x bhwe dial g pandai berlakon smp ad org tunduk sujud dkt dia hingga hlg segalanya, org yg menghncurkan hdup aq sumpah xkan hdp aman bhga dimana, dgn sape, n apa2 pun smp sudah, ckp la apa pon klu aq xslh aq xkan rs berslah xnk pjg citer bek ngaku je uat slh close ster, bnda ney akan aq egt smp mati”
Kalu ramai yang ikuti post shea beberapa hari lepas maybe ramai yang tahu kenapa. Tapu salah ke shea sampai dia menyumpah org?? Tuhan kah dia untuk tentukan kebahgian org lain???Malaikat kah dia untuk menyumpah tiap manusia di bumi ini???Hebat berkata2 sungguh tapi hanya hebat dibelakang bukan lah mnusia sejati. Kalu dia hebat katakana dihadapan shea biar shea lihat besar sht ke kuasa dia???Shea rasa skt ht sgt shea nk pkul dia shea xmmpu kerna dia sahabat shea yg shea syg hanya shea mampu menangis utk hilangkan rs skt ini. Shea xpaham kenapa perlu dia berkata begini pada kekasih shea…Shea terkilan sgt shea xmampu buat apa2. Kalu sekali pon dia syg shea xperlu lah sampai kebhgian shea hal peribadi dia yg kawal..BERSALAHKAH SHEA DALAM HAL NI?????????Please  give me advices how to avoid this feel????

Thursday, October 14, 2010

Sakit hati ini bagai dihiris sembilu bisa…….

Ramai yang tertanya tentang post shea kali ayat macam marah gila(memang marah sgt). Shea mempercayai satu insan yang  shea anggap seperti adik shea seorang yang shea rasa pemegang rahsia terbaik shea tapi ternyata shea salah. Sanggup kau buat macam ni….Shea mempunyai banyak kisah silam kalu ramai yang mengikuti blog shea dari awl maybe tahu sedikit sebanyak cerita shea. Insan tu bercerita kisah shea pada orang lain(yang xde kena mengena dgn dia)  tanpa izin shea..Kalu shea sendiri cerita seperti dalam blog ni xpe lah coz ujuan shea utk buka mata masyarakat dan jadikan kisah shea tauladan tapi insane seolah-olah mengaibkan kisah shea…Perlu ke cerita pada orang lain walaupon pada kakak sendiri??Sedang segala kisah hidup dia shea xpernah cerita pada orang lain mahupun pada kakak shea. Bagi shea rahsia tetap rahsia maruah dan peribadi dia tu tanggungjawab shea untuk menajaganya tapi nape??Shea rasa benci sgt dan xpernha seumur hidup shea membenci manusia dan dia adalah insan pertama yang berjaya timbulkan rasa itu. Belum tentu shea mampu menatap wajah buat masa ni..Sedikit demi sedikit dia cuba makan diri shea sememangnya dia hebat…Umpama sekam dalam api(eh btol ker???)hentam je la ek..Shea xpernah ganggu kehidupan orang tapi nape ramai yang nak masuk campur dan huru hara kan kehidupan shea..Shea selalu ada bila dia ada maslh pernh shea blik keje trus jumpa dia bila dia kata dia nk jumpa.. Percaya or tak shea duduk dgr masalah dia smp pkul 1 pagi bayangkan esok tu shea keje. Kawan-kawan fikir la betapa shea sayangkan dia dan macam mane shea layan dia kalu u all nak ke wat cm tu??? Manusia susah nak duga siapa yang baik or xbaik ramai yang suka bemuka2(bleh ke shea pakai statement ni) not at all la…Ikut hati shea nnak je shea jumpa and marah dia tapi its not my style okey…Shea lebih suka bertindak professional dan biar dia yang admit sendiri. SILA RENUNGKAN POST SHEA PADA BULAN JUN’10 YANG BERTAJUK BEZA KAWAN DAN SAHABAT..
*Bijak dalam memilih sahabat tidak semua mampu menjadi yang terbaik seperti sahabat Nabi Muhammad SAW.


Monday, October 11, 2010

Pelik tapi benar

Hmmm...shea share apa yg jd pada pagi 10.10.10 (Ahad)...Ketika shea sedang leka mandi kt bilik mandi dalam bilik shea suddenly my sis knock my toilet door..

My sis: Tia,ngah wtpe tdo ker dlm bilik air?
Me: Xde la ngah buang air(memang habit sket hehehe)
My Sis: Ko mandi bsuh rmbut ker?
(Soalan yg pelik dr my sis)
Me: Ye ar nape?
My Sis: Jap g da siap mndi trun and berkemban jgn pki bj ag
Me: Nape? (time ni shea pelik gila ada soh jgn pki bj)
My Sis: Trun je la

Selesai je shea mandi shea trus trun bwh dgn berkemban je...Then my sis soh msuk bilik air bwh and mandi air limau dlm baldi sampai hbs siap kena selawat 3x...Hmmm pelik...
Shea pon tnya la my sis nape kena mandi air limau(shea tahu klu org berubat je mandi limau tapi shea ok je)..Then my sis ckp mandi je la nak bg org jgn khianat ko...Isyh pelikkan sape yg nak khianat shea yg herankan lagi shea sorg je yg kena mandi...Shea malas dgr my mom&my sis bebel shea pon mandi je la coz yg ini utk kebaikan tapi until now shea mash tak paham nape dorg soh shea mandi air limau...Hmmmmm...

*Pelik tapi benar kn..Shea hope xde sape khianat shea or dengki pada shea..Kalu shea da wat salah shea pohon maaf....

Leave FB

Tonight 12.20 midninght im leaving my FB tq for all my FB frenz who always supporting me..I very appreciate it...Ramai yg tertanya nape shea suddenly leave FB shea....actually shea kecil hati dgn sahabat shea yg shea anggap dia amat memahami shea...Ramai yang nak taw kan apa yg terjadi... 
Begini ceritanya:


Someone: Nape tetb privatekan wall smp xbley comment
Tya Shea: Saje jer nk privatekan
Someone: Kalu xbg org comment baik tutup je FB tu xpyh bukak
Tya Shea: ok i will ko jgn wisau k
Someone: aq toa sbb aper..... sbb suhaib kn???? sgale nyer sbb suhaib......... ko pk prasaan suhaib jer kwn2 ko 2 cm ner........ sjak ko nan suhaib ko da bnyak brubh aq bgga tp 1 jer ko cm da kureng nan kwn2 ko......... aq prasan bnda 2.... ap ko uat sume nk pk suhaib dlu smpai kdg2 kwn2 ko leh kck at nan ko!!!!!!! 1 ari nati aq harap ko sedar n aq doakan kebahgiaan koooo............. cowi la kalo ko mrh aq da x kesah da ko ad suahib kan kwn2 ko da x pntng da
Tya Shea: Terpulang pada ko nk pk apa..ak xpernh lupa kwn2 ak dan hal ni xde kena mengena pasl suhaib..sori klu ak abaikan kwn2 tp ak ada sbb dan sbb tu bukn suhaib..ak da xbley join dgn korg cm dulu lagi komitmen ak semakin bertmbh..ak kena sentiasa berjimat…manusia nmpk kita tersenyum tp manusia xtahu apa disebaliknya….ko boleh ckp apa pon psl ak ko berhak judge ak tp one day ko akan paham npe ak cmni…bukn suka2 ak wat cm2 dlm FB aku kdg2 ak perlu lari seketika dr pndgn org lain utk ak bernafas..klu ko kata ak dah kurang dgn kwn ak xksh kerna ak tahu dr ak sepertimana…BF dan kwn sama penting bg ak…Cuma keadaan yg berbeza….klu btol ko menyayangi aku kalu btol ko da paham ak dan anggap ak sebahgian dr ko ko xkan ckp mcm ni pd aku sebb ko lebih mengenali aku….maafkan aku…..

Ini je shea ingat dalam mail tu..Shea pelik perlu ke dia ckp cmtu coz dia kwn baik shea... Shea bukan sengaja privatekan but need some space to breath...Shea akui shea dah jrg hang out dgn dorg but shea alasan tersendri xde kena mengena dgn BF shea...Kekadang setiap mnusia ada mslh sampai perlu ruang utk berfikir begitu juga dgn shea...Shea bukan sengaja xmo hang out dgn dorg cuma shea penat dgn kje, byk bnda nk fikir plus shea bukan la da trnsport nk blik smp lewt2 bukan mcm dorg da trnsport BF shea pon da start kje mlm so sape lg yg bley hntr shea blik melainkan naik bus tp bus tu pon smp kul 9.30mlm dah la sejam sekali. Kalu shea naik bus terakhir dekat pkul 11.00mlm bwu shea smp umh then sok pagi nk kena bgn awl g keje  takkan la xbley paham situasi shea..Ha..ada x kena mengena dgn BF shea..Memang shea terkilan sgt dan mmg i mean it utk leave my FB ok...So who can i trust?????Semua nak jadi stalker...Make me down but shea takkan down walau seinci....Skunk dia dah xde msg shea lg bila shea comment FB dia, dia langsung xbalas teruk sgt ker shea????? Memang sedih sgt bila kwn baik wat kita cmni...Dia sepatutnya paham and support shea rite bukan jd stalker...Lebih baik shea leave dr block or delete dia dr FB shea rite?? Shea xmo dia rs kecik ht so biar shea je yg mengalah (Shea mengalah bukan mksud shea ni looser ok cuma xnak serabutkan keadaan)...Shea xsuka org benci pada shea coz shea xpernh benci org biar apa pun dia buat pada shea...Btw shea nak say sorry if anybody da kecil ht dgn shea selama TYA SHEA wujud dlm FB... 





Selamat tinggal FACEBOOK..I will miss u okie...

Friday, October 8, 2010

Mish that moment~~~

Friday 08/10/10 10:34pm

Mesti pelikkan shea da jarang update blog ni..Actually my mood xbape nk ok in few days ni..Shea da xde mood nk update blog ni xcoz shea wat blog ni pon khas untuk cerita shea dgn my bf (SUHAIB) tapi now shea da xde story nk post kt cni..Shea mish sgt saat kami bersama dulu...Ingt lagi masa mula kami kenal we all date kt Brem Mall g karaoke masa tu shea ditemani kawan shea Zira..Semakin hari kami kerap berjumpa bergambar bergelak ketawa bersama...Ingt lg masa ktorg lepak kt secret receipi smpai xingt dunia berjam lamanya.We all chit chat mcm bertahun x jumpa..Masa tu indah sgt bg kami..Shea rasa hepi sgt...Shea lupa kwn2...Shea xksh andai kata kwn2 kata shea lupa kwn tp shea nk masa shea sentiasa masa si dia bg shea tiap saat bersama si dia amatllah berharga..Sampai satu ketika hbgn kami berubh kami da jrg bersama msg2 bz...Shea xnak harta tp shea nk bhgia...Ketika ini semua xde kt cc shea..Kwn shea pon tgglkn shea kerna shea bz dgn hal peribadi shea..Tp shea xbermaksud nk abaikan cuma shea terpksa...Sebelum ni shea pernh lalui semua ni sampai 3 tahun shea bersulam tangis shea keseorangan bila perlu baru cr hingga hati shea mati untuk bercinta tp kehadirannya mmpu melembutkan ht shea. Namun sekali lagi shea di uji....Saat ini hari shea dilalui dengan tangisan kerna sedih melihat hubungan kami shea sedih sgt shea terfikir adakah ini slah shea...Shea tak tahu nk kembalikan mcm mana...Im alone hnya ada blog usang ni dgn lappy shea. Shea sunyi sgt...Hari shea terlalu sepi...Shea nk ms berlalu dgn pntas hingga shea xdpt merasa masa tu..Bley ke macm tu???Shea cuba ceriakan hubgn ni shea cuba curi ms si dia dan shea agar ada ms tu untuk kami tapi shea xberjaya shea xcukup kuat nak lalui semua ni...Shea terlalu sensitif tentang perasaan...Air mata shea terlalu murah untuk mengalir dikala menulis post ni shea xtahu berapa byk air mata yg kuar dr mata shea...Shea berdoa agar Allah kuatkan shea utk hadapi semua ni..Dan semoga bahgia tu ada untuk shea..Moga Allah kuatkan diri shea untuk lalui semua ni..Aminnnnn...

Sunday, October 3, 2010

Bila Hati Berbicara

Bila hati mula bicara
Segalanya tercipta
Bila hati mula terluka
Segalanya terluka….

Airmata…
Hanya dikau peneman setia
Sepi…
Mencengkam jiwa
Menggamit malam Menjadi kelam…

Cinta..
Indah bercerita
Mengecam jiwa Dikala terluka
Cinta…
Bicara pada ku
Andai engkau terus menyinta…

Hati…
Sering terluka
Mencipta duka
Hati….
Mudah terguris dikala terhiris
Sekeping hati Sehalus suci…

Sayang…
Adakah aku terus terbayang
Dalam khayalan
Mencipta kebahgian…
Susah diungkap bicara cinta
Hanya hati mampu meneka
Hati yang ikhlas terus menyinta…

Bahagia…
Kemari dikau mencari aku
Hanya aku bersama cintaku
Akan kekal terus bersatu…

Karya:-

Tya Seha
23:10pm
03hb Okt 2010

Monday, September 27, 2010

Puisi Sepi..

Ku bisik pada bulan,
Ku bisik pada bintang,
Kembalikan temanku,kekasihku,syurga cintaku,
Tanpa dia malam jadi kelam,
Sepi menemaniku,
Sepi memelukku,
Bulan jangan biar siang berganti,
Biar malam menjadi kelam,
Biar ia sepi sepertiku,
Sepi menyelubungi,
Menjadi teman sepanjang malam,
Kemana pergi yang dicari,
Kemana hilang yang dimiliki,
Hanya sepi terus menyepi.


Karya Tya Shea
27hb Sept 2010
9:38pm

Wednesday, September 22, 2010

Islam itu INDAH

Islam itu indah malah lebih mudah dan ringkas. Tidaklah terlalu sukar seperti yang sering diperkatakan oleh orang bukan Islam. Siapa kata Islam itu sukar?? Disini saya ingin berkongsi serba sedikit pendapat saya tentang Islam yang bakal membuka mata seluruh manusia baik Islam atau bukan Islam. Ramai yang menyatakan PUASA itu susah sukar tapi sedarkah kita ia sebenarnya BONUS bagi kita. PUASA bukan sahaja menahan kita dari lapar dahaga dan nafsu tetapi mendisiplinkan kita serta membuat kita lebih prihatin dan peka terhadap organ dalaman kita. Setelah 11 bulan kita makan minum tanpa mengira masa serta kualiti makanan tanpa menghiraukan organ dalaman kita. Tidak salahkan jikalau kita berpuasa sebulan untuk merehatkan organ dalaman kita. Organ dalaman adalah organ yang paling penting bagi tubuh kita umpama mesin yang menggerakkan sesebuah kompenan. Jika mesin itu rosak mampukah sesebuah kompenan itu bergerak??? Begitulah juga badan kita yang memerlukan organ itu. Bukan sahaja dapat merehatkan organ tetapi dapat juga mengamalkan DIET. Tahukah kita bahawa DIET yang mujarab adalah PUASA??? Oleh itu kita disarankan supaya berbuka secara bersederhana seperti yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW. Tetapi itulah yang sering ditinggalkan oleh kita. SOLAT sering diambil mudah oleh golongan Islam sekarang tetapi sedarkah kita ia adalah satu perbuatan yang mudah, tidak sesukar seperti yang diperkatakan oleh orang bukan Islam. SOLAT 5 waktu yang diturunkan untuk kita bukanlah sukar malah ia merupakan satu senaman yang tidak memerlukan modal beratusan RM. Semakin kerap kita melakukan SOLAT semakin dekat diri kita dengan Allah SWT dan semakin kerap kita berhubung dengan Allah SWT. SOLAT banyak menenangkan kita tatkala marah melimpah ruah. Dikala keresahan dan kekeliruan menghantui diri SOLAT banyak membantu. Tidakkah ini satu kebaikan yang menawarkan ganjaran yang lumayan di akhirat kelak? AL-QURAN sebuah kitab yang membawa seribu satu makna yang tidak mampu dirungkai oleh mana-mana pihak namun sedih di zaman yang serba moden AL-QURAN dihenjakkan bagai buku yang tiada makna. Disebalik AL-QURAN disitulah terletak ketenangan yang dicari. Alunan bacaan surah di dalam AL-QURAN membuat kita lebih tenang ketika kita resah dan sedih. Namun di zaman canggih ini alunan muzik yang bingit menjadi pilihan untuk mendapatkan ketenangan tetapi tidakkah kita sedar alunan muzik itu hanya mampu memberi ketenangan yang sementara bukanlah kekal selamanya. Tetapi alunan bacaan surah di dalam AL-QURAN akan memberi lebih ketenangan yang kekal selamanya. Bukan itu yang terbaik?? BERTUDUNG sering dikatakan panas low fesyen tapi sedarkah kita melalui BERTUDUNG kita dapat mengurangkan pandangan serta jelingan lelaki gatal yang mendambakan seks. BERTUDUNG membuatkan kita lebih selesa bergerak ke sana ke mari tanpa memikirkan keadaan yang membahayakan seperti yang akan berlaku pada wanita yang berpakaian seksi tanpa menutup aurat. Menutup aurat juga serba sedikit dapat membantu mengurangkan kes rogol yang semakin berleluasa bukan ini yang kita mahu sebagai seorang WANITA??? Seks rambang yang sering diamalkan orang bukan Islam tetapi diharamkan dalam Islam. Ini kerana untuk mengelakkan masalah keturunan, merosak keturunan, menghancurkan rumahtangga, meretakkan perhubungan, meluasnya penyakit kelamin, kejahatan nafsu dan merosotnya akhlak. Bukankah Islam banyak menitikberatkan kesihatan selain menjaga akhlak serta peribadi. Apa sahaja perbuatan wajib dan sunat yang kita amalkan dalam Islam banyak memberi 1001 manfaat serta menawarkan ganjaran pahala buat kita. Bukankah Islam itu indah dan mudah diikuti???? Islam tidak memiliki peraturan yang sukar untuk dipatuhi tetapi memberi ketenangan yang azali yang tidak dapat dimiliki dari mana-mana agama selain dari agama ISLAM…

Waallahualam……


p/s: Maaf kalu penulisan ini memiliki 1001 cacat cela kerana shea baru mendalami dan memahami serba sedikit tentang Islam walaupun shea Islam tapi kekurangan masih ada. Harap yang mana silap tolong perbetulkan moga pembetulan itu mampu memperkuatkan penulisan shea dari hari ke sehari…..

Monday, September 20, 2010

Thanks PD~~~~~~~

Monday 20th Sept 2010 12:47am

Shea rasa happy sgt...Shea da berbaik semula dgn my bucuk...No more gado...U all nak tahu...On saturday he bring me to PD...Saat yg amat romantik buat kami..Disaat tu kami mencari semula bahgia yang hilang tu disebalik desiran pantai dan angin yg tenang...Laut Teluk Kemang menjadi saksi dua hati menjadi semakin rapat...Saat romantik yg takkan shea lupakan..Sememangnya si dia mmg pandai memujuk ht shea...Walaupun dia nampak agak grg but he so romantic..Shea happy sgt bila bersama dia..Segala salah faham kami semua dah dibawa pergi bersama angin pantai...Syg sesungguhnya shea amat mencintaimu....

*gambar ketika kami baru sampai di Teluk Kemang

*Excited gila my bucuk masa sampai kat tepi pantai

*wajah ketika menikmati angin pantai besh giler......

Suddenly.....my bucuk ajak shea g beli suar pendek&t-shirt..I thought dia men2 tapi xtahu dia serius...Oh no...dia betul2 nak mandi kat pantai tu..Memang unexpected...Gila btol...Tgk sebelah kiri gambar my bucuk yang excited mandi..Heheheheh da mcm kepala penyu dah shea tgk...heheheheheee
Keindahan pantai kami nikmati bersama...Dah xkisah pandangan org disekeliling...Thanks Teluk Kemang,PD kerana kembalikan kebahgian kami..Moga segalanya berkekalan.......

*Akan shea abadikan semua ni dalam sejarah percintaan kita.....

Friday, September 17, 2010

Kolotkah Aku??????

Monday 17th Sept 2010 3:46pm

Kolotkah aku???ni lah persoalan yang sering bermain di fikiran shea…Perlukah persoalan ni berputar di segenap pemikiran shea??? Mesti u all pelikkan nape shea cakap mcm tu..Story begin…perlu ke shea cemburu???CEMBURU perasaan yang menyakitkan tp inilah hakikat..Shea cemburu bila orang cuba bermain dgn barang berharga shea (nak cakap terus terang detail rs malu maklum la melibatkan hal peribadi)…Shea memang amat menyayanginya tp shea tak standing dengan “parasit” tu..”Parasit” tu manusia yang menganggu kehidupan org yg bahgia seperti shea. Kerana dia kebahgian shea goyang..Arghhh rs mara sgt (ikut ht mcm nak g sound je tp shea xsuka mcm tu)…Cemburu mula menguasai shea hingga shea melukakan ht si dia tapi patut ke shea rasa cemburu walaupun shea dah miliki dia…Shea buntu sgt wajib ke CEMBURU tu hadir dalam diri?????Tapi kalu u all berada di tempat shea apa yg u all rasa???Shea dah biul, perasaan ini benar dr ht shea or bisikan syaitan yg nak hancurkan shea……Shea rasa dri ni terlalu kolot sgt…Tapi salah ke????????Shea takut kehilangan….Shea not really strong as before this…Im really weak…I need to create back my strength hope Allah always bless me….

Sunday, September 12, 2010

Feelings~~~~~~~`

Sunday 12/09/10 3:04pm

Today shea nak share bout feelings..Shea xtaw nak share dgn sape coz i dont have lot of fwen...After shea berubah to new shea shea byk hbskan ms dgn lappy walau apa pon shea still hepi to be like this but sometimes jer shea rs nobody to share my feel rite now only to my bloggy...Shea xtaw nak start cmne...Tp actually shea feel very lonely couple weeks ni...Mane kekasih yang sentisa ada dgn shea...Kemana menghilang??Shea rasa sedih sgt duit menjadi penghalang kebahgiaan shea..Honestly shea nyatakan masa shea write this blog shea menangis walaupun cuba shea tahan...My heart like piece of paper...For me money is nothing but shea xtaw la apa pikiran manusia diluar sana..Memang duit tu penting shea akui but as a human kita kena pandai bahagikan masa jgn biarkan duit merampas segalanya...Let me story sket pasal wit...

"Dulu shea ada seorang BF yang amat menyayangi shea pd mulanya tapi maybe clap shea thats we all break up...Shea termata penting duit kerja xkira masa and i love money as well..Malah hidup dia shea aturkan tapi mmg patut pon coz dia mlas kerja..Shea nak dia kerja bagus kerna DUIT...bagi shea duit bley bahgiakan manusia..lama kelamaan kami berkawan selama 3 tahun akhirnya shea putuskan ikatan cnta kami kerana duit...Shea sygkan dia ms tu but kerna DUIT...segalanya tekabur dilindungi DUIT..Shea xnampak apa itu ksh syg,cinta kerana DUIT...Cinta dan ksh syg kami hilang kerana DUIT bla si dia pon mula mengejar DUIT hingga kami sama2 lupa akan cara untuk terus semikan kebahgian dalam hubungan akhirnya cinta yang terjalin selama 3 tahun putus ditengah jalan....."

"Namun begitu shea masih tidak sedar akhirnya shea menemui seorang lelaki yang sebaya ayah shea..Pd mulanya hanya kwan akhirnya hbgan tu bertukar..Bukan kerna syg tapi DUIT walaupun dia amat menyayangi shea dan xpernh abaikan shea sentiasa ada utk shea tapi tiada sekelumit cnta dan ksh buat dirinya..Yg ada hanya lah DUIT...Sejak itu hidup shea senang shea lupa segalanya ini kerana mata dan hati shea gelap kerna DUIT...Hingga kerna DUIT shea hancurkan kebahgian org lain..Shea xpernah heran semua tu hinggalah shea bertemu SUHAIB lelaki yang sering menyedarkan shea tentang DUIT...Ingat lagi saat itu SUHAIB pernah berkata DUIT xmampu bahgiakan manusia..SUHAIB mampu buktikan cnta dan ksh syg mmpu bahgiakan manusia bukan DUIT..Akhirnya shea pegang tiap bait katanya...Hingga suatu hari shea menerima chaya hidyah dari Allah SWT dan jadi shea yang sekarang ini...Shea tersedar wang bukan segalanya...Shea bahgia yang teramat sgt...Shea rs lebih tenang.."

"Kini sekali lagi diri shea diuji bukan dr shea tapi dr insan yang shea sayang SUHAIB kini dia semakin sibuk mengejar DUIT alasan demi ms depan dan kebahagian kami kelak..Mungkin ini balasan buat shea kerna shea sering mengejar DUIT tanpa pikir ht dan perasaan orang..Ya DUIT ataw cinta serta ksh syg??????????"

Shea sunyi sgt....ksh syg dan cinta shea kalah kerna DUIT...Apakah shea ini tyerlalu kolot tentang DUIT???Shea da puas bermain dengan DUIT...Kalu kita kata DUIT mampu membahgiakan buktikan pd shea kerna shea yakin kebahgian itu hanya bersifat sementara..Shea lihat orang miskin yang tiada DUIT lihatlah kebahgian yang ikhlas terpancar dalam hubungan mereka..buktikan pada shea jika mereka tidak bahgia..Hnya 10% sahaja yang tidak bahgia tapi lagi 90% mereka bahgia...Kebahgian yang xmungkin kita dapat dalam diri insan yang memiliki DUIT..Tpi ini pendapat shea xtaw la u all semua...masa terluang shea byk shea hbskan dengan menulis,tido...Selain dr ms bersama keluiarga la...Kdg2 shea mls nak amk cuti coz klu cuti pon shea xde nak watpe..Family shea bukan jns fmly yg suka berjalan so bergurau senda dirumah je...Shea rs bekerja mampu hilangkan perasaan ini dlam dr shea coz kalu kerja shea bz kerna kerja shea mmg sentiasa bz xde yg xbz..Now shea nak penuhkan lagi baki2 masa shea dgn aktiviti luar..bukan shea nk bersosial sgt tp just nak lupakan perasaan yg menyakitkan ni...Dulu shea seorang yang kuat melawan naluri dan perasaan tapi now shea hilang kekuatan tu..Nak cr kekuatan tu mmg payah but shea yakin shea mampu buat semua tu...SALAHKAN APA YANG SHEA TULISKAN NI????????????????????

Tuesday, September 7, 2010

Cara-cara pakai shawl

Kat sini shea sertakan lagi 3 fesyen yg bley digayakan di hari lebaran...
Nice watch~~~~~`

Fesyen Ke-1



Fesyen Ke-2



Fesyen Ke-3

StyleCovered Hijab tutorial

a simple versatile style. A headscarf tutorial to do in a couple of minutes!
So, next time u all yg memakai hijab xkan pening2 lagi kan cmne la nk gaya kan selendang...
Semoga tutorial ni byk membantu...Watch here~~~~~~~~~``

How to wear a Headscarft

Hye dear all my blog reader..Here i present u all tutorial how to wear a headscarft..So sempena nak raya ni u all bley la try this tutorial....Why not kdg2 kita tukar sket trend bertudung...So in this Sept season shea akan tunjuk kan more tutorial pasal pemakaian tudung selendang...Seperti di bwh adalah tutorial pemakaian selendang pashmir..Enjoy it~~~~~~~~~~~~~

Wednesday, September 1, 2010

Rindu yg bertamu....

Tuesday 01/09/10 Time: 10.41pm

Indah sungguh malam ini...Langit dipenuhi bintang tampak lebih indah lebih dr hr biasa...Sedang shea berada di kamar sambil membelek blog shea tetiba dgn pantas shea menaip luahan ht shea mlm ini tanpa rs segan silu....Malam ni shea berasa amat rindu sgt pada bucuk(Suhaib) rindu yg luar biasa berbanding mlm yg lain.Teringin benar shea mahu melihat bintang yg indah bersama bucuk...Walaupun shea dgn dia kje 1 tempat tp perbatasan dalam pertemuan itu tetap ada...Shea keje dalam pejabat manakala bucuk keje luar so nk berjumpa memang payah sekali..Hanya mampu membalas senyuman je...Tambahan pula skunk bucuk keje part time mlm kt pizza so blik dah tentu lewat mlm tp shea xmara dan shea janji xkan rungut kerana shea tahu apa yg bucuk buat adalah demi kebaikan kita...Shea janji akan sokong bucuk sentiasa x kira apa jua yang berlaku...Shea mmg rndu sgt dgn bucuk rindu gurau senda dan saat indah bersama...Tapi shea tetap akan bersabar hingga sampai saat itu....hubungan yang terjalin ni mmg bwk seribu makna buat shea walaupun singkat perkenalan kami tapi kerana kehadirannya shea rs lebih disayangi..Thanks syg...Shea berdoa agar kami kekal selamanya...Bucuk keje malam tu ht2 ye..Shea risau sgt bucuk blik mlm2...Malam yang indah disulami rs rindu yg indah semakin indah terasa malam ini....Sayang g la tgk bntang..............hehhehehehehhehehheehhe......Hari ni saja shea asyik tersenyum sorg2 terbayang wajah mara,sedih,nangis,merajok&semua la yg pernh bucuk buat ketika bersama shea...Bucuk adalah pendorong semangat shea.....

Isi Hatiku~~~~

Sejak pertama kali,
Kau menyintaiku,
Ku tahu begitu namun ku berpura,
Teringat saat kau meluahkan rasa,
Membuat hati bergetar tanpa henti.

Sejak dari itu,
Ku mula menyintaimu,
Namun ku berharap jua,
Kau mencintaiku lebih dari itu,
Sebagaimana ku mencintaimu,

Cinta antara kita,
Pasti tiada penghalangnya,
Walau hujung nyawa,
Ku tetap mencintaimu,
Ku akan menunggumu,
Hingga kita bertemu,
Ku berjanji,
Hanya cinta mu bertakhta di hati.

Jika kau pergi jauh dari sisi,
Tiada lagi cinta selain cintamu,
Akan ku bawa bersama ku hingga hujung nyawa,
Mungkin kau tidak mengerti,
Betapa ku mencintaimu,
Akan ku menyintaimu hingga hujung nyawa.

Monday, August 23, 2010

My Dinner Today......

Wahhhhhhh....today shea buka puasa banyak2 sampai da xde space lagi(macam la posa hehehehee) sdppp bangat sih....Maklumlah dah lama tak buka dgn family...Mak shea msk aym goreng,ns grg&my favourite sup yummmyyyyy....Sebelum sampai umah td shea ajak my sista g bazar area rumah shea(Tasik Pu3) mmg ramai and manyak food sdppp...Shea nk cr my roti john plus air soya...Teringin sgt2..Yehuuu akhirnya jumpa and shea turs buy..Jalan punya jalan shea jumpa burger yg hangat diperkatakan oleh my jiran(Kakak Tika)iaitu burger OBLONG bukan GOBLOK taw...hehehhehehehee..Akhirnya shea meronta2 kt my sista soh beli 2 lg utk shea..I wanna it i wanna it....Then....yesh i got...Dengan muka puas shea trus ajak my sista balik....Tak sbarnya nk berbuka...finallay shea dgr azan wah trus laju jer shea bc doa and ngappppppp.....Burger oblong mmg sedap woooooo....besh2...Berbaloi baloi.....



*Inilah dia mangsa pelahap shea.....ngeeeeeeee...Sista t belanja lagi yer.....Yummy...

Saturday, August 21, 2010

Nite at Putrajaya.....

Saturday 2:11am, 21 Aug 2010....

Wow what a wonderful nite....Today seperti biasa shea blik lambat and berbuka puasa kat luar ditemani K.liza(my klik)&my beloved bucuk(suhaib)....Berbuka KFC sdpppp yummy..Shea&K.liza pilih untuk makan ayam(snack plate jer) and my bucuk choose zinger burger...Tapi shea mkn 1 ketul ayam jer yang 1 lagi bg kat my bucuk coz today dia kuat makan sgt hehehehehhehehe...xpe2 bagi dia demok sket...After makan kami bwk haluan masing2..Shea???of course pilih haluan bersama bucuk...My bucuk ajak shea pergi jalan2 kat KL and shea said okey(tanpa fikir dat time da pukul bape....hehhehe as long dapat bersama dgn si dia..Da lama x date together...)..Smapai kat KL we all round2 masjid india(duk dlm keta je hehehehehe)...habis jer round KL my bucuk ajak g Putrajaya shea okey je(sebenarnya mmg shea nak g coz xpernh g lagi putrajaya)...Kami pon menghala ke highway sg besi and finally we all sampai kt Putrajaya tapi.........my bucuk lupa nak pergi kat tasik tu.....Then we all pusing2 sampai tawaf Putrajaya tu and lastly we all jumpa gak...Masa melintasi masjid Putrajaya shea amat gagum dgn keindahannya....Teramat indah...Betapa gah berdirinya masjid tu hingga terserlah kehalusan seni binaannya...Dan bucuk decide nk park je tepi jambatan tu so we all date je kat situ tapi sememangnya indah jambatan tu plus dengan bangunan yang indah penuh dengan warna warni lampu memang tenang yang teramat sgt..Hilang segala kepenatan bekerja selama seminggu...Eeeee macam kt overseas babe..Indah sgt....Tgh dok menikmati keindahan malam tu kami tgk gelagat sepasang kekasih india yang saling majuk merajuk(ada la mengata sket2 dgn my bucuk) tapi mmg kelakar and fun....Agak lama gak we all kt situ and my bucuk sempat snap beberapa pic(sememangnya kami dah gila bergambar takde peduli dgn org sekeliling yg dok usha we all)....And ini hasilnya selepas diberi sket sentuhan biasa dari shea....



*Ini gambar bucuk yang sempat shea snap dengan posing seksi dia hehehhehehe so cute...mata bulat...



*Ini gambar shea and bucuk....




* Yang ini gambar yang paling shea suka...
* Gambar 1st muka bucuk macam nak telan shea jer hehehehe
* Gambar 2nd teramatlah comel sampai wat wall kt hp shea.....




* And this my pic dengan muka baru balik keje plus keletihan......

Alamakkkkk.....sedar xsedar jam da menunjukkan pukul 11:30mlm lupa lak besok tu keje and we all decide untuk pulang.....

Sayang next time kita g lagi ye PUTRAJAYA.......

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~THE END~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~